Új gumikkal a művészet nyomában

Új gumikkal a művészet nyomában

Itt vásároltam nyári gumikat a régiségkereskedés és galéria két személyautójára, de nehéz, és tanulságos úton jutottam el idáig. Évek óta járom az országot és felvásárolok mindenféle régiséget és műtárgyat, amit utána értékesítek a fővárosban lévő üzletemben. Sőt, öt éve már van egy másik munkatársam is, akiben megbízom és el merem engedni műtárgybeszerző-útra, tehát már ketten járjuk az országot. A sok utazás pedig azzal jár, hogy a kocsikerekek elhasználódnak és új gumit kell vásárolni.

Persze nem tudtam mindig én ezt ennyire tisztán. Azt tudtam, hogy a téli és a nyári gumit cserélni kell az évszaknak megfelelően, de hogy magukat a gumikat is ki kell cserélni időnként, az fel sem merült bennem. Jómagam már tizenegy éve járom az utakat a saját autómmal, a kollégám a másik autómmal pedig, mint mondtam, öt éve. Mindkét autót használtan vettem, mint mindent: nem csak a kereskedésembe vásárolok másodkézből, az egész életemet ilyen tárgyakkal halmozom el. Használtan vettem a mosógépemet, a biciklimet, a bútoraimat és az edényeimet; sőt, a ruháimat is turkálóból vásárolom. Tulajdonképpen soha nem vásároltam még semmit online webshopból, csak néhányszor közösségi oldalról, de akkor is másodkézből. Szóval ilyen világlátással eszembe sem jutott az új gumi. Aztán nemrég hívta fel rá a figyelmemet a szomszédom (aki a gumikat ki szokta cserélni), hogy ezek az abroncsok már igen rossz állapotban vannak és nem ártana egy kis felfrissülés. Ette fenne, hát szolgáltak eleget ezek az autók, megérdemlik, hogy új gumikat kapjanak.

Természetes volt számomra, hogy használt gumikat fogok vásárolni, egyszerűen, még pislákoló láng formájában sem merült fel bennem, hogy az rossz döntés lehet. Persze teljesen megfeledkeztem róla, hogy míg egy festménynek körülbelül meg tudom ítélni az állapotát és az értékét, gumikkal még soha életemben nem kereskedtem. Mivel nem volt meg a kellő infrastruktúrám hozzá, viszonylag sok idő és keresgélés után sikerült találnom valakit, aki négy darab nyári gumit árult, ami passzolt az én egyik autómhoz. Elmentem, találkoztam vele és megvettem a gumikat jó pénzért. Nem mondom, azért ránéztem a gumikra, megforgattam mind a négyet, hisz soha nem szabad egyetlen használt terméket sem megvenni anélkül, hogy nem ellenőrzöd le. A gond inkább ott volt, hogy hiába néztem, nem tudtam, hogy mit kell nézni rajta. Amikor elvittem a szomszédomhoz az „új” gumikat, majd hogy ki nem pukkadt szerencsétlen a kacagástól. Nagyjából ugyanannyira rémes állapotban lévő abroncsokat vásároltam, mint amik az autóimon voltak. Jaj hogy fúrta az oldalam, hogy becsaptak, de nem hívtam vissza a csávót, hogy számon kérjem. Már túl rég óta kereskedem használt cuccokkal és ismerem azt az íratlan szabályt, hogy ha a vásárló nem elég felkészült és szakértő, az eladót nem lehet felelősségre vonni, hogy rossz állapotban lévő terméket adott el.

Akkor persze nagyon mérges voltam magamra, de egy utólag hasznos volt az alkalom, hiszen megtanultam, hogy nem lehet mindig, mindenből használtat venni. A szomszédom elmagyarázta, hogy egyébként jó állapotban lévő használt gumit sem jó ötlet vásárolni, mert az a fontos, hogy minél újabb legyen a gumi, mert az bírja tovább.

  • Jól van koma, de akkor honnan vegyek gumit?

A szomszéd eligazított, hogy az internet segítségével is rendelhetek gumit. Mutatott egy oldalt, ahonnan ketten kiválasztottuk a két autóra való gumikat és megrendeltük egyenesen hozzá. Azt mondta, hogy ő is innen rendel és azt szokta mindenkinek ajánlani is. A következő héten elvittem a két autót hozzá és mindkettőre felrakta az új gumikat. Fura érzés volt belegondolni, hogy évtizedek óta először vettem valamit ilyen nagy értékben, ami nem másodkézből származik és nem élelmiszer. Aztán azonnal be is pattantam az általam használt autóba és elindultam egy három órás útra, mert kaptam egy fülest, hogy egy ismerősömnek van néhány XX. századi festménye, amitől meg akar szabadulni. Tudjátok, hogy nem vagyok egy autószakértő, de ha sokat vezet az ember, akkor, akarata ellenére is, de megtanulja érezni az autóját és azonnal észre veszi, ha valami másképp működik, mint ahogyan eddig. Hát én is éreztem a különbséget, hogy mennyire másképp suhan az autó és milyen jól tapadnak a gumik az aszfalthoz.

Amikor haza értem, még beléptem kicsit a szomszédhoz, megbeszéltem vele, hogy az ősszel segít majd a téli gumi kiválasztásában is és ki is cseréli mindkét autón. Szerencsém van, hogy ilyen jó szomszédom van, aki ért az autószereléshez. Máskülönben nem tudom, hogy honnan szerezhettem volna információkat a megfelelő gumi kiválasztásáról.