A natúr szappan művészete

A natúr szappan művészete

Ti használtok bármilyen kézműves natúr szappant? Akár házilag előállítottat, boltban vásároltat, vagy kistermelő által árult portékát? Én már próbáltam az összes módon beszerezhető szappanok legtöbbjét, és azt kell mondanom, hogy amelyik manufaktúrában valóban értenek az ilyesfajta boszorkánykonyhához, azok a termékek sokkal jobbak, mint bármelyik csúcskategóriás, piacvezető szépségipari cég gyártmánya.

Próbáltam már a házi készítésű natúr szappant is, hiszen barátnőm nagyon szereti az ilyen dolgokat, és egyszer egy csajos délután keretében workshopot tartott nekünk natúr szappangyártás témakörben. Hát valószínűleg még nem forrott ki a recept, de nem mondanám azt sem hogy rossz volt, csak kevés a hatóanyag, talán. Viszont nagyon helyes kis formákban állítottuk elő, hiszen Dóri barátnőm  művészi szintre emelte ezt az általa folytatott tevékenységet is, csak úgy mint minden mást az életében. Nagyon helyes kis rózsák, állatfigurák és egyéb mintázatú, alakzatú művészeti remekművek születtek, bár így utólag visszagondolva inkább meg kellett volna tartanunk őket, mint sem elhasználni, mert végül is az esztétikai értékük magasabb volt, mint a hatásosságuk.

natúr szappan
natúr szappan

A boltban kapható szappanok az átmenetet jelentik. Kicsit nagyobb profizmus, olykor nagy hangsúly a megjelenésre fektetve, de a hatóanyag és az előállítás még mindig nem a legjobb, ami egy natúr szappan esetében kifejezetten hátrány. Ezek közt is megtalálhatóak a vicces és szép darabok egyaránt, de maximum dísztárgyként, ajándék gyanánt alkalmasak leginkább feladatuk ellátására. Tisztelet a kivételnek persze, mert azért egy-két jót ezek közt is ki lehet fogni, de annak meg az ára olyan borsos, hogy ha meg is veszi az ember, nem szívesen használja el. De akkor meg mi értelme, kérdem én?

És persze ott van a mindig jó választás, az apró manufaktúrákból, webshop-okban rendelt natúr szappan. Ezek már hozzáértő, szakemberek által előállított kozmetikai termékek, de még nem gyártósoron, mennyiségi termelésre szánt dolgok, így sokkal nagyobb odafigyelést energia és hatóanyag ráfordítást kapnak a készítés során, mint a fentebb említett társaik. Sok helyről rendeltem már ilyen szappant és mindegyik hozta az elvárt szintet, de tény, hogy mind más miatt volt nagyon jó. Nincs két egyforma recept, sőt egy gyártón belül gyakran két ugyanolyan szappan is eltérhet. Ez a szép benne, na meg az, hogy csak természetes hatóanyagokat tartalmaz, így nem probléma az sem, ha valamiből egy kicsit több, vagy kevesebb kerül bele, hisz rossz hatást nem tud abban az esetben sem az emberi szervezetre gyakorolni. Arról nem is beszélve, hogy ezeknél a manufaktúráknál jóval alacsonyabbak az árak, mint a boltban, patikákban vásárolt kézműves natúr szappanok esetében. Nyilván nem kell megfizetni nagyon a köztes csatornákat, a marketinget, és gyakran még a szállítást sem, de ebből látszik, hogy ezek a termelők nem is arra utaznak, hogy ebből világméretű vagyonra tegyenek szert. Persze még mindig jóval drágább, mint ha mi állítanánk elő ezeket a szappanokat, de úgy gondolom az időt és a szakértelmet is meg kell fizetni, így soha, egy fillért nem éreztem kidobott pénznek, amit ilyen termékre költöttem.

A kézműves natúr szappanok manufaktúrákban készült változatai viszont jóval kevésbé díszítettek, mint a másik két fajtája. Ennek több oka is lehet, viszont szeretném azt hinni, hogy azért, mert nm ez a legfontosabb dolog egy szappan esetében. Valamint a jól elkészített szappanokban olyan gyönyörű minták is kialakulhatnak az anyagok keveredése során, ami már nem indokolja utána a további díszítést.

Barátnőmmel közösen gondolkodtunk már egyébként egy kiállítás megrendezésén, ami a kézműves kozmetikumok szépségét mutatná be. Ő tarthatna workshop-ot az érdeklődőknek, én pedig vihetném az ajándék üzletet, meg a dolgok kevésbé kreatív részét. Szerintetek lenne értelme?