Kézműves forradalom a fürdőszobában

Kézműves forradalom a fürdőszobában

A feleségem régóta odafigyel arra, hogy minél egészségesebb ételeket készítsen a konyhában. Most a tisztálkodásunkat is elkezdte megreformálni.

A fürdőszobánkban egyre gyakrabban találkozok kézműves szappanokkal. Rákérdeztem és elmesélte, hogy egy weboldalról rendeli őket. Nagyon kellemes illatuk van. Nekem a mentás a kedvencem, az egy kicsit frissítő érzést ad. Van levendulás, körömvirágos és mézes is.

A kézműves termékek legnagyobb előnye, hogy általában kizárólag természetes alapanyagokból készülnek. Ez manapság egyre fontosabb szempont. A szintetikusan előállított anyagokból készülő szerek károsak lehetnek az egészségünkre és a környezetünkre is. Nagyon nagy mennyiségben jut a lefolyóba a tusfürdőkből, mosószerekből. Ezek egy része eljuthat a természetes vizekig, ahol természetkárosítást okozhat. A natúr szappanokban nincsenek szulfátok, tenzidek, petrokémiai anyagok.

A bőrre gyakorolt jótékony hatásai mellett, a kézműves szappanok még jól is mutatnak a fürdőszobában. Kicsit rusztikusak, de színesek és illatosak. Az elkészítésük szinte művészet lehet. Sokféle alapanyagot tartalmaznak. A mentás szappan például kókuszzsírt, napraforgó-, és olívaolajat is tartalmaz, de nem kell megijedni, nincs zsíros hatása, mert mindet elszappanosított formában. Nehéz lehet eldönteni, hogy mi kerüljön bele és mi maradjon ki. Rengeteg gyógynövényt is fel lehet használni szappankészítésre. A levendulát, körömvirágot, mentát például.

Az említett oldalról meglehet rendelni a termékeket, házhoz is szállítják ingyenesen és a második darabtól 50% százalékos kedvezmény van. Egész sokféle kozmetikum közül lehet válogatni. Aki már hozzászokott a tusfürdő használatához és nem szeretne áttérni a szappanra, tud választani natúr tusfürdőt. A hozzáadott illóolajok megnyugtatják a szervezetünket, így egy esti zuhanyzás után ellazultan mehetünk aludni.

Manapság egyre népszerűbbek a kézműves termékek minden területen. Az a jó, hogy ezek nem olyan egyformák, mint a tömeggyártott áruk. Az elkészítés során több lehetőség van variálni őket, ha találunk egy új hozzávalót, akkor azt kis szériában is ki lehet próbálni. A feleségem nagyon odafigyel, hogy amiből lehet, természetes alapanyagokból készült termékeket használjunk.

A kézműves szappan készítés folyamata sok kreativitást igényel, ezért írtam, hogy olyasmi, mint egy művészi alkotás. A különböző anyagok összeválogatása nem lehet egyszerű feladat, de a természet sokszínűségének hála van miből válogatni. A festők is sokszor a zöldben kirándulva, a tájat szemlélve nyernek inspirációt az alkotáshoz. A kis léptékben gyártott termékek előnye, hogy ha eszünkbe jut egy újítás, amiről azt gondoljuk, hogy jól működne a többi összetevővel együtt, akkor azt van lehetőség kipróbálni. A kísérletezés izgalmas dolog, vadonatúj dolgok születhetnek belőle. Ha pedig nem jön be az elképzelésünk, akkor nem visszük gyártásba, hanem keresünk valami más anyagot vagy maradunk a régi, jól bevált módszereknél.